Foto's van het 75-jaar jubileumfeest op 8 oktober 2022 in het Wapen van Werkhoven
Een verslag van het feest komt in de november-Nieuwsbrief.
Het bloembollenproject
Om het Nieuwe Imkeren te symboliseren is voor alle leden een bloembollenpakket beschikbaar.
Je kunt de bollen identificeren aan de hand van dit plaatje.
Imkercafé 18 maart 2022: agressieve bijen
Bij dit eerste imkercafé dat na twee jaar coronamaatregelen weer kon worden gehouden waren zo’n 15 leden aanwezig. Henk Vernooij bracht het onderwerp in omdat hem regelmatig advies gevraagd wordt over omgang met agressieve volken. Agressie kan immers een probleem zijn voor de imker zelf maar ook problemen geven in de omgeving. Ter voorbereiding schreef Henk een stuk met een overzicht van enkele belangrijke factoren die met agressie geassocieerd zijn. Het gaat om factoren die de imker zelf in de hand heeft (denk aan geparfumeerde producten zoals deodorant, moment van de dag, onrust door een volk te vaak te verstoren of te verstoren zonder rook te gebruiken, verkeerd voeren); factoren in het volk (bijv. geen leggende moer, roverij, honger); omgevingsfactoren (bijv. eenzijdige dracht, trillingen van een spoorweg); ten slotte spanning tussen de zusterlijnen in een volk. In het stuk geeft Henk richtlijnen voor het beoordelen van agressie en mogelijkheden voor ingrijpen. Het laat zich raden dat dit een levendige avond was, mede omdat veel van de aanwezigen zelf ervaring met het onderwerp hadden.
strovlechtcursus 2019
slimme hommels (filmpje)
Imkercafé 16 feb 2018: Lezing Bas Sprengers over dracht
Bas wees ons de weg om op een andere manier naar de drachtomgeving te kijken. Hij startte met de stelling dat het succes van een imkerij vooral bepaald wordt door de dracht (kwantiteit, kwaliteit...), pas daarna gaan andere factoren zoals zwermverhindering, varroa enz. een rol spelen. Voor het vervolg definieerde Bas een aantal begrippen (bijv. dracht is een minimaal aantal invliegende bijen van 60 per minuut gedurende een aantal uren; drachtweide is de verzameling van (soorten) drachtplanten die voor je bijen bereikbaar zijn). Van daaruit legde hij uit hoe je de drachtkalender voor je eigen drachtweide opstelt. Een bijenvolk op een perfecte dracht ("volvelds") haalt makkelijk 200kg honing binnen, en van daaruit kun je uitrekenen hoe de maximale bezetting er uitziet (bijv max 2-4 volken per hectare met perfecte dracht, of max 1 volk per 10 hectare in een tuinenrijke woonwijk). De viegafstand per seizoen bepaalt hoe groot de drachtweide is (dat kun je makkelijk online bijv met freemaptools.com), en door het in kaart brengen van alle bijenvolken in je omgeving kun je zichtbaar maken hoe groot de concurrentie is. Bas benadrukte dat deze methode bedoeld is om je inzicht te geven in de drachtomstandigheden waarin je imkert; we streven niet naar maximale honingopbrengst maar naar een goed evenwicht met optimale dracht en goede gezondheid van onze volken. De presentatie van Bas is beschikbaar via het bestuur, daarin staan verwijzingen naar literatuur en websites. Bij voldoende belangstelling volgt een tweetal drachtexcursies per fiets.
Napraten na de lezing van Bas (onder de projector met colbert)
Workshop Indisch koken, 19 jan 2018
Onder leiding van chef Henk zetten zo'n 25 gasten, leden en partners, zich aan het snijden van groenten, snipperen van uien, knoflook en exotische knollen, mengen van sausjes, en wokken van al dat lekkers. Wonderlijk hoe strak en ordelijk alles verliep, en tegelijk gaar en klaar was (een bijenvolk is er niets bij). Nog even een potje zout scoren bij de super en de maaltijd kon beginnen. Vorstelijk gegeten en gezellig gebabbeld, ook zonder bijen kunnen we ons blijkbaar kostelijk vermaken!
Wasverwerken, imkercafé 20 okt 2017
Johannes Vogelaar vertelde deze avond over zijn methodiek van kleinschalige wasverwerking geschikt voor de imker die slechts beperkte voorraden was te verwerken heeft. Het proces begint met selectie van goede raten die herbruikt kunnen worden. Deze moeten schoon zijn en licht van kleur. Honingraten laat Johannes door de bijen schooneten. Schone raten gaan vervolgens in bakken naar de zolder. De bakken staan op viltige vloerbedekking, dat zorgt voor een afdoende afsluiting voor wasmotten, en de bakken zijn natuurlijk motdicht afgedekt. De raten die niet herbruikt kunnen worden, worden uitgesmolten in een zonnewassmelter of een stoomwassmelter. Johannes had een dure RVS stoomwassmelter meegenomen die hij echter had omgebouwd tot een stoomsterilisator, om zijn materiaal (inclusief houten kasten) te ontsmetten. De vervolgbewerkingen demonstreerde Johannes ter plekke. Hij riep hierbij de hulp in van een vrijwilliger, dat werd Dessy (die door Johannes met allelei andere namen aangesproken werd). De raat snijdt Johannes uit de ramen (draad doorknippen/snijden). Voor het nafilteren wordt de was (of bij zeer kleine hoeveelheden kan de raat als uitgangsmateriaal dienen) in water van 63°C uitgesmolten. Johannes heeft hiervoor een collectie geëmailleerde pannetjes (RVS is ook goed, maar geen andere materialen) bij de kringloopwinkel verzameld, beschemt zich met een witte labjas die hij van een vriend kreeg. Hij werkt op een butagascomfoortje, en dekt de vloer af met oude lakens. De gesmolten was wordt geroerd met een koperen roerstaaf (platgeslagen koperen leiding) vervolgens door een afgeknipt been van een panty gefilterd, waarbij er enige discussie was over de fijnheid (50 of 100 denier). Wel oppassen voor ladders want daar loopt de was ongefilterd doorheen. De passage kan worden versneld door de panty door opening te trekken die gevormd wordt door de gesloten bek van een nijptang; het laatste beetje uitwringen door de panty om de tang te draaien. Opvangen in een volgend pannetje met water en vervolgens langzaam af laten koelen. Verontreinigingen zakken dan naar de bodem van de wasmassa en kunnen daar later van afgeschraapt worden. De was kan gebruikt worden om nieuwe kunstraat te gieten of om kaarsen te maken.
Lezing Korfimkeren, imkercafé 22 sep 2017
“En hoeveel korven heb je?” is een vraag die de imker nog weleens gesteld wordt. De vraag is begrijpelijk want de bijenkorf staat nog steeds symbool voor de imkerij, maar tegenwoordig wordt vooral geïmkerd met kasten. Toch zijn er zo hier en daar nog wel imkers die de traditie van het korfimkeren in ere houden. Henk Vernooij, een van de grotere imkers uit onze regio, en toevallig ook voorzitter van onze bijenhoudersvereniging, hield vrijdagavond een lezing over korfimkeren. Henk heeft de fijne kneepjes geleerd van de (inmiddels bejaarde) beroepsimker Cees van Holland die het weer van zijn vader leerde. De korven worden gevlochten van bundels roggestro of het zwaardere buntgras die met rotan vlechtbanden in vorm geregen worden. Inwendige houten spijltjes geven stevigheid aan de raten en voorkomen dat die afbreken als de imker met de korf werkt. De bijen bouwen zelf hun raten (en niet zoals in de kast op voorgevormde wasprofielen), en dat kan er nogal eens rommeliger uitzien dan de keurige rechte raten in hun houten raampjes zoals die in de kast hangen. Honing oogsten uit een korf is gedoe. Je moet dan de korf ondersteboven zetten en er het volk uitjagen in een zogenaamd jaagvat (ook een soort korf) en vervolgens de raten uitbreken. Vroegere imkers gebruikten ook wel eens een snellere methode om de honing te oogsten, nl. het volk doden. Uitjagen pas je ook toe als je een kunstzwerm wilt maken. Korven kunnen tientallen jaren meegaan, maar als ze niet absoluut droog staan zijn ze binnen een seizoen weggerot. Ook kan het voorkomen dat een specht een gat in de korf hakt om de bijen te pakken, en ook muizen kunnen schade aanrichten, maar die maken vooral de onderrand kapot. Gelukkig kan een goede korfvlechter zulke schade wel repareren. Of de imker volgt zelf een cursus en leert hoe een korf, jaagvat of kieps te vlechten.
Feest tgv 70-jarig bestaan, 25 aug 2017
We waren met zo'n 40 mensen gezellig bijeen op een landgoed in Groenekan. We stonden en zaten op een beschut veldje tegen een prachtige bloementuin en de bijenstal van Sonne Copijn. Er werden geanimeerd bijenervaringen uitgewisseld en ook meer persoonlijke gesprekken gevoerd. Onze voorzitter Henk memoreerde de recente ontwikkelingen in onze vereniging en benadrukte dat het nieuwe bestuur slagvaardig aan de gang is maar dat het tijd veel tijd kost om allerlei zaken lopend te krijgen. Hij bedankte Gerrit en Janny voor hun jarenlange tomeloze inzet voor de vereniging. We zullen hen met hun aanstaande verhuizing naar Drente jammer genoeg minder zien. Na Henk's toespraak nam Sonne het podium met haar theatrale vertelling van het bijenverhaal. Prachtig hoe ze ons op beeldende wijze meenam in haar verhaal van de jaarcyclus van een bijenvolk. Tenslotte lieten we ons de prima verzorgde barbecue goed smaken. We kijken terug op een zeer geslaagde en verbindende bijeenkomst!
(Zie onder het tabje "informatie" bovenin voor verwijzingen naar de website van Sonne).
(groter formaat foto's zijn beschikbaar, mail naar webbeheer!)
ALV 24 maart 2017
Efficiënte en gemoedelijke vergadering met dank aan uittredend oud bestuur (Cees en Benedict) een installatie van nieuw bestuur (Henk, Els, Willem).
Imkercafé 3 maart 2017
Na inventarisatie van wintersterfte onder de ongeveer 20 aanwezige leden gaf Willem Verduin een presentatie van zijn ervaringen bij een bijencursus in Costa Rica. Er wordt daar met verschillende soorten (angelloze) bijen gewerkt, die als kleine volkjes gehouden worden in veel kleinere kasten dan wij gebruiken.
Een collectie oude foto's
naar het koolzaad!
Na een voorbereidend onderzoek in 2013 door Gerrit en Adrie werd dit jaar een verenigingsreis naar een koolzaadveld bij Nagele in de NO-polder georganiseerd. Vanwege het vroege voorjaar een paar weken eerder dan gedacht werden op vrijdagavond 4 april de kasten van zo'n acht deelnemers verzameld bij Gerrit met aansluitend instructie en bespreking. Benedict, Hans en Gerrit vertrokken zaterdagochtend in alle vroegte naar de standplaats in Nagele om de kasten te plaatsen en te overleggen met de eigenaar.
drie filmpjes van Christiaan:
Resultaat basiscursus 2013
Frans attendeert op het onderstaand filmpje, waar de bijendans mooi in beeld gebracht is:
19 mei 2013: ingespannen en stevig bebrild op zoek naar jonge larven om over te zetten in kunstdoppen (cursus gevorderden, onderdeel overlarven). Klik op de afbeelding voor een grotere weergave!